27 квітня 2020 року старшим викладачем кафедри ОПтаТЕБ вперше були організовані та проведені віртуальні «виїзні» практичні заняття для майбутніх фахівців з охорони праці, студентів 2 курсу групи ОП-18-522, на сучасних та провідних підприємствах корпорації «Артеріум» та Миколаївському відділенні САН ІнБев Україна.

Темою практичного заняття було: «Організація охорони праці на підприємстві». На початку практичного заняття здобувачі вищої освіти мали змогу відповісти на теоретичні питання, задати професійні питання та отримати за цю частину високі бали.

Під час практичної частини, здобувачі вищої освіти були розділені на три команди та отримали завдання ознайомитись з технологічними процесом, обладнанням, виявити елементи охорони праці, ризик-менеджменту, знаки безпеки, сигналізацію (звукову та світову), ЗІЗ, куточок охорони праці, шкідливі і небезпечні чинники, сфотографувати та після закінчення «виїзного» заняття скласти звіт з фото.

Під час другої частини заняття здобувачі віртуально разом з викладачем перенеслись до м. Київ на підприємство Київмедпрепарат корпорації «Артеріум», за допомогою сучасної технології відеозв’язку Скайп та 3 d туру потрапили на підприємство, їх зустрів віртуальний співробітник та розповідав на кожному етапі заняття разом з викладачем, про історію підприємства, технологічний процес, обладнання, гігієнічну класифікацію виробничих приміщень, засоби індивідуального захисту працюючих. За допомогою 3d візуалізації можливо було розгледіти найменші дрібниці, знаки безпеки, плакати з гаслами про безпеку праці, побачити та почути в динаміці роботу обладнання та працівників.

Здобувачі ознайомилися з дослідницькими лабораторіями підприємства, медико-санітарною частиною, адміністративною будівлею, де проходить навчання працівників, цехом твердих форм, де відбувається процес виготовлення таблеток, цехом ін’єкційних форм, цехом м’яких форм, де роблять гелі, креми, мазі, складом готової продукції.

З м. Києва студенти перенеслись до м. Львова на підприємство Галичфарм корпорації «Артеріум», де теж зустрічав віртуальний представник підприємства. Здобувачі вищої освіти відвідали музей підприємства, де мали змогу побачити експонати музею та ознайомитись з історією підприємства, ампульний цех, цех інфузій, хімічний цех та ділянку твердих лікарських форм.

З міста Львова студенти перенеслись до м. Миколаїв, броварні «Янтарь» Миколаївському відділенні САН ІнБев Україна. Особливу увагу пивоварні приділяють контролю за безпекою праці: на спеціальних інформаційних дошках постійно оновлюється інформація про кількість днів без травм та небезпечних випадків для життя. Для підприємства промислова безпека та охорона праці – це не тільки виконання норм законодавства України, вимог декларації ООН та внутрішніх правил Глобальної компанії, але й обов’язок перед працівниками та суспільством, що є ключовим компонентом стратегії із соціальної відповідальності. У питання безпеки компанія має чітке прагнення: «Нема нічого настільки важливого та термінового, через що ми можемо забути про нашу безпеку». На будівлі адміністративно-побутового корпусу № 4 є стенд з «10 золотих правил безпеки», що кожному робітнику нагадують про безпечну поведінку при виконанні будь – яких робіт. Здобувачі вищої освіти побували в котельні заводу, приміщенні підготовки води, варильному цеху, бродіння та фільтрації, ЦКТ, форфасному відділенні, цеху розливу у кеги та пляшку, складі готової продукції.

На кожному етапі заняття здобувачі вищої освіти дуже активно працювали, мали змогу прокоментувати побачене та почуте, а також задати професійні питання. Віртуальні 3 d тури – це прорив у дистанційному навчанні, в умовах соціальної дистанції під час карантину, без ризику життя та здоров’я, можливість потрапити у недоступні виробництва, а також відсутність фінансових та часових витрат логістику між містами, відсутність будь яких заборон на фото- та відеофіксацію побаченого та почутого на виробництві.

 

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75