В рамкам вивчення дисципліни «Управління та нагляд у галузі охорони праці» старшим викладачем кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Цимбалом Богданом Михайловичем, разом з лаборантом Колошко Ювітою Вікторівною були організовані та проведені виїзні заняття в Спільному українсько-британському товаристві з обмеженою відповідальністю "Українській чайній фабриці "Ахмад ті", для студентів другого курсу, спеціалізації «Охорона праці».

Метою заняття було проведення виїзного інспектування на підприємстві, з дотримання норм охорони праці та промислової безпеки.

Камелія китайська, вона ж чайний кущ – це вічнозелений чагарник, який росте в тропічних і субтропічних гірських лісах Південно-Східної Азії.

Традиційно чай вирощують в Китаї, Індії, Японії, Індонезії, на Шрі-Ланці (Цейлоні), в Африці (в Кенії і Натале), в Південній Америці. У Європі він росте в Росії (Краснодарський край), на Кавказі (Грузія, Азербайджан), в південній Англії, Португалії, Сицилії, західної Франції.

Весь чай, який вирощується в світі – це, по суті, один і той же кущ – камелія китайська – з невеликими різновидами. А ось його смак, якість і міцність залежить від того, де і в яких умовах він зростає. Більш того, чай, зібраний вранці, буде відрізнятися від чаю, зібраного ввечері!

На плантаціях чай збирають вручну (найкращий виходить з 2 перших / верхніх листочків і самої верхньої бруньки), потім чайне листя пару годин лежать під навісами, щоб вони трохи підв’яли. Підв'ялі листя скручують в спеціальній машині, в результаті чого вони виділяють багато соку.

Скорочення листя, просочені власним соком, розкладають на листи і залишають в тіні, щоб вони пройшли процес ферментації. Від того, як довго вони будуть лежати, залежить який вийде чай: чорний, зелений, жовтий і т.п. Після завершення процесу ферментації чай сушать в печах, пакують в мішки і відправляють на чайні аукціони.

Саме на цих чайних аукціонах різні виробники чаю і закуповують чай.

Ахмад Ті традиційно закуповує чай, вирощений в Китаї, на Шрі-Ланці, в Кенії та Індії.

Закуплений чай володіє різними смаками, тому фахівці (титестери) головного офісу Ахмад Ті змішують різні сорти чаю, щоб отримати потрібний бленд. Основне завдання титестера полягає саме в тому, щоб кожен раз, змішуючи різні чаї, повторити складений колись бленд.

Харківська чаєйна фабрика Ахмад Ті була побудована і введена в експлуатацію в листопаді 1999 року.

Це єдина фабрика Ахмад Ті на території України, за рік вона виробляє (розфасовує) 3 500 тонн чаю.

Сама компанія Ahmad Tea London була заснована в Англії (графство Гемпшир), в 1946-му році представником династії виробників чаю Ахмадом Афшари.

З початку 20-го століття родина Афшар вела бізнес в Ірані, виробляючи кращий чай на Близькому Сході. Зараз компанією Ахмад Ті Лондон керує старший син засновника.

На п'ятому поверсі знаходиться склад чаю, який Харківська фабрика отримує з головного офісу Ахмад Ті Англія, запакований в мішки. Кожен мішок промаркований належним чином. Мішки багатошарові – це необхідно, щоб зберегти незмінним смак і запах чаю під час транспортування. На п'ятому поверсі, чай з мішків або коробок засипають в бункери, звідки він надходить в фасувальні машини. Ящик або мішок ставлять на підйомник. Який піднімає його і перевертає у ємність, звідки чай тонким шаром надходить на транспортер. На транспортері співробітник контролює чистоту чаю. Бункер був сповнений, а значить, машини на нижньому поверсі забезпечені роботою. На четвертому поверсі знаходиться склад сировини, маленькі бункери для подачі чаю в машини, які роблять пакетований чай (в кожному 250 кг чаю). Адже в кожен пакетик насипається всього 2 грами і великий запас просто не потрібен, тому що можна підсипати не поспішаючи.

З кожної партії чаю, яка приходить в Україну, беруться проби, щоб перевірити його на відповідність стандартам і переконатися у незмінності його запаху і смаку. В розважувальному цеху знаходится машина для виробництва пакетованого чаю. Вона сама загортає чай в пакетики, зміцнює мотузку, ярлик і скріплює їх дужками. І тільки перед самим засипанням в пакетики машина його ще більше подрібнює. Більш того, чай з однією і тієюж же назвою (і в пакетиках, і в пачках з крупнолистяний) збирають фактично на одних і тих же кущах. Відмінність в смаку обумовлено тим, що чай дрібного помелу більш активно віддає речовини, які в ньому містяться. Машина сама відраховує кількість зроблених пакетиків. І кожен 25-й трохи піднімає, щоб пакувальниці було зручніше відраховувати. Залишається взяти 25 пакетиків і покласти їх в коробочку. Кожну з чаєм зважують, щоб переконатися, що машина не обрахували. На пачках з допомогою лазера проставляють дату виготовлення. І відправляють в пакувальну машину. Яка загортає їх у плівку. Ну, а далі пачки з чаєм укладають в ящики і відправляють на склад. Уздовж всього цеху зроблений спеціальний транспортер, який і забирає коробки з чаєм на склад. Потрібно просто покласти їх в підйомник. І натиснути кнопку. Фабрика працює позмінно 7 днів на тиждень, а деякі лінії і 24 години на добу.

В лінія для фасування листового чаю, чай насипається в таку трубу з плівки, яку машина запечатує і відрізає. Залишається тільки покласти його в коробку.

Оскільки на фабриці дуже багато машин з рухомими частинами, тут дуже суворі правила безпеки і працівники проходять відповідний інструктаж на початку кожної зміни. Все виробництво максимально автоматизовано.

На фабриці є пакувальна-машина, яка взагалі працює без участі людини. Сама робить пакетики і сама складає їх в коробки. Коробки знову-таки сама закриває і в плівку запечатує. Після цього коробка зважується. Якщо вага менше, ніж передбачалося, коробка йде в кошик для браку.

Зі складу готової продукції чай відправляється на полиці магазинів.

На кожній фабриці Ахмад Ті є свій титестер. Саме він перевіряє чай, який приходить на фабрику, на відповідність стандартам і рецептурою купажів. Крім цього, в процесі виробництва з лінії кожні дві години беруться зразки чаю для точно такого ж контролю його якості.

Оскільки титестери заварюють чай і пробують його на смак, а також оцінюють його запах, їм не можна пити алкоголь і курити, є сильно солодкі, солоні або гострі страви. Головний інструмент титестера – це чашки і власні смакові рецептори.

Для перевірки необхідно три грами заварки, які відміряють на спеціальних електронних вагах високої точності. На початковому етапі органолептичного тесту, титестер вивчає зовнішній вигляд листя – вони повинні бути чистими, насиченого кольору, без будь-якого нальоту.

Після візуального огляду чай заварюють в порцелянових чашках водою з температурою 96-98 градусів протягом 3-5 хвилин (в залежності від типу чаю). Потім настій через спеціальні зубці на стінці чашки зливається в порцелянову піалу, а розварені листя піддаються дослідженню.

Досвідчений титестер за зовнішнім виглядом заварених чайного листя відстежує всю історію купажу: процеси сушіння, скручування, ферментації і випалу листя, свіжий чай або не дуже, контролює його аромат. На завершальному етапі тестування досліджується настій чаю: порівнюються відтінки кольору, пробується смак. Пробуючи чай, титестер його не ковтати, а ополоснув порожнину рота і верхній відділ горла, визначає смак, терпкість, фортеця та інші характеристики чаю по крапельок, які залишилися на мові, щоках і піднебінні. У шафах стоять еталонні зразки чаю, з якими титестер може порівняти чай, що надходить на фабрику.

Виражаємо подяку адміністрації чайної фабрики Ахмад ті та екскурсоводу Проскуриной Катерині за можливість та допомогу в проведенні виїзних занять.

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75