Щорічно з 25 листопада до 10 грудня у світі триває акція «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

У мінливому сьогоденні період кампанії охоплюєтакі важливі дати, як:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

5 грудня – Міжнародний день волонтера

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

10 грудня – Міжнародний день прав людини

 Щороку кампанія має нову тематику. 2023-го року – це тема «Інвестуй у попередження гендерно зумовленого насильства». Внутрішня тема в Україні - «Жінки та дівчата під час війни».

Відтак, на виконання Листа МОН України від 8.11.2023 №3/6492-23 «Про проведенняВсеукраїнськоїакції «16 днів проти насильства»та заклику Директорату фахової передвищої, вищої освіти, з метою залучення студентства до усвідомлення конструктивних ідей стратегії сталого розвитку людства, пріоритету цінностей миру,необхідності дбайливого ставлення до ближніх, підвищення загального рівня обізнаності та виховання у них активної громадської позиції щодо неприпустимості будь-яких проявів насильства кафедрою охорони праці та техногенно-екологічної безпеки 29 листопада 2023 рокупроведено загальнокафедральну кураторську годину«Міжнародна акція «16 днів проти насильства»».

Участь у заході взяли здобувачі вищої освіти усіх груп, кураторами яких є науково-педагогічні працівники кафедри. Серед них здобувачі 1-4 курсів за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти освітньо-професійних програм «Охорона праці» та «Екологічна безпека» та здобувачі 1-2 курсів за другим (магістерським) рівнем вищої освіти освітньо-професійних програм «Охорона праці» та «Екологічна безпека».

Після вітального слова Голови ради кураторів факультету техногенно-екологічної безпеки – завідувача кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки – Сергія Артем’єва доповідачами заходу виступили самі здобувачі за визначеними тематичними напрямами, урахувавши також в обговорюваних питаннях досвід воєнного стану в Україні.Зокрема, від гр. ОП-23(22): Чуприна Неля «25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок» та Великий Андрій  «Людина – не товар» (куратор - доцент Шароватова О.П.); гр. ЕК-22: Гриценко Микита «Насильство у родині – негідний приклад для дитини» (куратор – доцент Горносталь С.А.); гр. ЕК-20: Михайлова Анастасія, Кусков Олег, Кусков Олександр «Вплив окупації на права людини та рівень насильства на окупованих територіях України» (куратор – доцент Бригада О.В.); гр. МОП-23: Соболь Діана, Танчук Аліна «Разом проти корупції! Твоє бачення має значення» (куратор – доцент Малько О.Д.); гр. ОП-23: Владислав Підгорний«16 днів проти насильства: 25 листопада – 10 грудня» (куратор – доцент Цимбал Б.М.); гр. ЕК-21: Рихлик Катерина «Насильство в сім’ї як соціальна проблема» (куратор – викладач Мацак А.О.).

У підсумку презентованих доповідей виникла конструктивна позитивно мотивуюча дискусія вихованців ФТЕБ НУЦЗ України, де кожен зміг висловити своє ставлення до проблеми, поділитись певними фактами і баченням потенційних шляхів запобігання і подолання подібних соціальних проявів, а також підтримки вразливих категорій населення як у нашій державі, так і загалом у світі.

Тож, Акція «16 днів проти насильства», поряд із нагадуванням громадськості про існування певних проблем у суспільстві, підвищенням рівня обізнаності людей щодо усіх форм насильства, сприяє ефективності процесу створеннянедискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростаннякожної людини.

 Олена Шароватова, кафедра ОП та ТЕБ



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75