13 листопада 2023 року доцентки кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Олена Бригада та Стелла Горносталь, які є членкинями проєктних груп освітньо-професійних програм «Екологічна безпека» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності «Екологія» прийняли участь у онлайн-заході «Євроінтеграційні виклики та можливості для сталого аграрного та сільського розвитку на прикладі Польщі, Болгарії та Румунії: експертне обговорення».

Захід було організовано громадською організацією «Екодія», яка об’єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень. Спікерами заходу були Олексій Фраєр, Оксана Риковська, Віктор Яровий (наукові співробітники ДУ “Інститут економіки і прогнозування НАН України”), Ramona Duminicioiu (Ecoruralis, Romania), MariaStaniszewska (Polski Klub Ekologiczny, Poland), Michal Rzytki (Polskie Centrum Akredytacji, Poland). Модератором зустрічі виступив Роман Корінець, к.е.н., директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.

Під час зустрічі було обговорено питання відбудови та євроінтеграції України, а саме:

- виклики й можливості, що супроводжували підготовку до вступу Польщі, Румунії та Болгарії до Євросоюзу;

- особливості інституційного середовища цих країн,

- напрямки підтримки впровадження екологічних стандартів ЄС в аграрному виробництві,

- виклики та шляхи їх подолання;

- корисний досвід для України.

Доповідачі зробили акцент на тому, що процесі відновлення та євроінтеграції тісно пов’язані між собою та здатні створити синергію для сталого майбутнього нашої країни. На думку експертів, які прийняли участь в обговоренні, невід’ємною частиною відбудови нашої країни є екологізація економіки. Це пов’язано з одного боку з вимогами ЄС для аграрного сектору, який залишається рушійною силою української економіки (навіть під час війни), з іншого боку саме цей сектор економіки потребує значної трансформації, яка забезпечить його екологічно сталий розвиток. Доповідачі поділилися своїми дослідженнями щодо досвіду Польщі, Румунії та Болгарії в питаннях екологізації агровиробництва в процесі їх вступу до ЄС. Велику увагу було приділено саме сучасним викликам, які виникають у цих країнах на шляху до сталого аграрного та сільського розвитку.

Висловлені думки викликали зацікавленість присутніх та жваве обговорення висловлених думок. Отримана під час заходу інформація буде обов’язково використана під час викладання навчальних дисциплін, вивчення яких передбачено освітніми програмами «Екологічна безпека» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти. 

 

Стелла ГОРНОСТАЛЬ, Олена БРИГАДА. Кафедра ОП та ТЕБ



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75