На засіданні кафедри прикладної механіки та технологій захисту навколишнього середовища, яка є випусковою для здобувачів вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за освітньо-науковою програмою вищої освіти «Техногенно-екологічна безпека» за спеціальністю 183 «Технології захисту навколишнього середовища» у галузі знань 18 «Виробництво та технології», що відбулось 01 грудня 2022 р., майбутні доктори філософії звітували про результати проходження неформальної та інформальної освіти.

Так, за 2022-й календарний рік усі ад’юнкти та аспірантка кафедри пройшли підвищення своєї кваліфікації шляхом набуття неформальної та інформальної освіти, зокрема завдяки опануванню освітніми online-курсами на платформі Мінцифри «Дія.Цифрова освіта» та платформі «Prometeus», сумарно – 4,0 кредити ЄКТС.

Це ад’юнкт 4-го року очної форми навчання, капітан служби цивільного захисту Євген Макаров, ад’юнкт 3-го року очної форми навчання, майор служби цивільного захисту Юрій Дідовець, аспірантка 2-го року очної форми навчання Світлана Коваленко, ад’юнкт 1-го року очної форми навчання, старший лейтенант служби цивільного захисту Вячеслав Краснов, ад’юнкт 1-го року заочної форми навчання, полковник служби цивільного захисту Дмитро Нікулеско.

Це наступні курси на платформі Мінцифри «Дія.Цифрова освіта» (сумарно – 2,0 кредити ЄКТС):

– Штучний інтелект (0,1 кредиту ЄКТС);

– Відкриті дані для державних службовців (0,2 кредити ЄКТС);

– Цифрові гроші (0,1 кредиту ЄКТС);

– Базовий курс з цифрової грамотності (початковий рівень) (0,2 кредити ЄКТС);

– Базовий курс з цифрової грамотності (середній рівень) (0,2 кредити ЄКТС);

– Базовий курс з цифрової грамотності (просунутий рівень) (0,2 кредити ЄКТС);

– Доступ до публічної інформації (0,2 кредити ЄКТС);

– Основи кібергігієни (0,33 кредити ЄКТС);

– Обережно! Кібершахраї! (0,1 кредиту ЄКТС);

– Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності (0,2 кредити ЄКТС);

– Кіберняні (0,2 кредити ЄКТС);

– Електронний підпис;

– Персональні данні;

Це наступні курси на платформі «Prometeus» (сумарно – 2,0 кредити ЄКТС):

– Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів (2,0 кредити ЄКТС);

– Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням  у військовій сфері;

– Я знаю гендер.

Слід зазначити, що саме ці курси були рекомендовані основним роботодавцем для випускників цієї програми – ДСНС України, відповідно до окремого доручення заступника Голови ДСНС від 04.01.2022 р. № В-1 «Про організацію навчання на онлайн-платформі Мінцифри «Дія. Цифрова освіта» та наказу НУЦЗ України від 26.01.2022 р. № 6 «Про організацію навчання в університеті на онлайн-платформі Мінцифри «Дія. Цифрова освіта».

Усі здобувачі вищої освіти висловили бажання опанувати навчальні дисципліни освітньої складової програми у повному обсязі та не враховувати у зв’язку з цим набуті результати інформальної на неформальної освіти у індивідуальній освітній траєкторії, мотивуючи таке своє рішення тим, що підвищення рівня власної кваліфікації рекомендоване основним роботодавцем.

При цьому слід зазначити, що усі науково-педагогічні працівники випускової за цією програмою кафедри, які задіяні у викладанні навчальних дисциплін за програмою – завідувач кафедри, к.т.н., доцент Володимир Колосков, доцент кафедри д.т.н., доцент Олександр Кондратенко, викладач кафедри д.ю.н., доцент Вадим Бабакін та доцент кафедри, к.т.н., доцент Станіслав Душкін – також пройшли такі самі курси, оскільки готують фахівців вищої кваліфікації з урахуванням сучасних рекомендацій, потреб і вимог основного роботодавця.

Результати проходження курсів відображено на сторінці кафедри у відкритому доступі.

 

 

Окремо на засіданні здобувач вищої освіти Вячеслав Краснов доповів про початок проходження закордонного стажування – VII Міжнародна програма наукового стажування «Нобелівські Лауреати: Вивчення Досвіду та Професійних Досягнень для Формування Успішної Особистості та Трансформації Оточуючого Світу» у Дубаї, Осло, Стокгольмі, Римі, Бургасі, Нью-Йорку, Єрусалимі, Пекіні (The International Historical Biographical Institute, 180 годин (6 кредитів ЄКТС) відповідно до Міжнародного освітнього гранту №IEG/W/22/09/12 (Dubai ­ – New York – Rome – Burgas – Jerusalem – Beijing, 04 листопада – 31 грудня 2022 р.), міжнародний сертифікат, кваліфікація Міжнародного Викладача & Старшого Дослідника – та також висловив бажання не переглядати у зв’язку з цим обсяг освітніх компонентів програми.

Слід зазначити, що таке стажування випускники програми проходять вперше, що пов’язано з неможливістю виїзду за кордон у зв’язку з пандемією вірусу КОВІД-19 у 2020–2021 рр. та початком російської агресії у 2022 році.

 

Викладач кафедри, д.ю.н., доцент Вадим Бабакін, що викладає за програмою навчальні дисципліни ОК 03 «Управління науковими проектами та інтелектуальна власність», ВК 01 «Методологія та методи наукового аналізу» та ВК 02 «Хіміко-технологічні засади збалансованого природокористування», доповів про початок проходження Всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Управління науковими та освітніми проєктами», з 28 листопада 2022 р. по 8 січня 2023 р., Національний університет «Одеська юридична академія», Центр українсько-європейського наукового співробітництва, 6 кредитів ECTS (180 годин). Крім того у 2021 році він вже проходив підвищення кваліфікації за напрямом програми – Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Удосконалення професійної компетентності викладача юридичних дисциплін», з 15 листопада по 26 грудня  2021 р., 180 годин (6 кредитів ЄКТС) у Донецькому державному університеті внутрішніх справ і Центрі українсько-європейського наукового співробітництва та міжнародне стажування International internship under the progfam «Fundrising and organization of project activities in educational establishments: european expirience» (June 15 – Julay 18, 2021), 180 hours (6 ECTS credits), Zustrich Fundation, Career Development Center of NGO Sobornist, Luhansk Regional Institute of Postgraduate Pedagogical Education, а також здобув третю вищу освіту – Комунальний заклад «Харківська-гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, ступінь вищої освіти «Магістр», освітньо-професійна програма «Середня освіта (Англійська мова)», галузь знань «Освіта/Педагогіка», спеціальність «Середня освіта», спеціалізація 014.021 «Англійська мова і література», професійна кваліфікація – магістр освіти. Викладач англійської мови.

 

Невпинно підвищують рівень своєї кваліфікації та педагогічної майстерності й інші науково-педагогічні працівники кафедри.

 

Зокрема, доцент кафедри, к.т.н., доцент Станіслав Душкін, що викладає за програмою навчальні дисципліни ОК 08 «Технології захисту довкілля», ОК 07 «Методи моніторингу стану довкілля», ОК 09 «Технології і методи контролю показників якості довкілля» та ВК 03 «Математичне моделювання систем та процесів техногенно-екологічної безпеки», у 2022 р. завершив закордонне стажування за програмою «Innovations in Education. Innovative Technologies for Teaching Professional Disciplines» Katowice School for Technology у м. Катовіце у Республіці Польща з 11 жовтня 2011 по 26 січня 2022 р. у обсязі 180 годин (6 кредитів ЄКТС). Крім того у 2021 році він вже проходив курс «Цифрові інструменти Google для закладів вищої, фахової перед вищої освіти» у ТОВ «Академія цифрового розвитку» з 04 по 18 жовтня 2021 р., обсяг 30 годин (1 кредит ЄКТС).

 

Старший викладач кафедри, к.т.н. Олена Сєрікова пройшла міжнародне стажування в Університеті суспільних наук, м. Лодзь, Республіка Польща, у період з 20 січня по 16 травня 2020 р., тема «Міжнародні проекти: написання, аплікування, управління та звітність», в об’ємі 180 годин.

Доцент кафедри, д.т.н., доцент Олександр Кондратенко, який викладає за програмою навчальні дисципліни ОК 06 «Педагогічна практика», ВК 02 «Хіміко-технологічні засади збалансованого природокористування», ОК 10 «Технології утилізації небезпечних відходів», ОК 11 «Математичне моделювання розповсюдження забруднюючих речовин у навколишньому середовищі», отримав Державний сертифікат про рівень володіння державною мовою, рівень вільного володіння другого ступеня, УМД № 00085096, виданий на підставі рішення Національної комісії стандартів державної мови від 21.12.2021 р. № 356. Також отримано Сертифікат з іноземної мови (англйська) рівня B2, 2019 р., LangSkill, CEFR  B2, Sertificate 7D51342K1DP09. З рештою, у 2018 р. пройшов курс підготовки за спеціальністю «Механізм національного цивільного захисту в Польщі» в об’ємі 108 годин у Поморській академії у м. Слупськ, Республіка Польща, з 08.06 по 18 06.2018 р.  



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75