За даними ООН, стрес, депресія, тривога напряму впливають на показники економічної діяльності компанії. Війна ж є одним із тих ризиків, які суттєво впливають на умови праці і продуктивність працівників. Тому сьогодні важливим є турбота не тільки про фізичне але й ментальне здоров’я.

Федерація роботодавців України ініціювала проведення циклу онлайн-тренінгів з психоемоційної підтримки на робочих місцях, другим з яких став «Психосоціальна безпека на роботі: переваги для працівника та бізнесу» (перший - «Ментальне здоров’я у фокусі: психосоціальна підтримка на робочому місці в умовах воєнного стану» - відбувся напередодні).

Тренінг провела психологиня, тренерка з профілактики психосоціальних ризиків у сфері праці з багаторічним досвідом співпраці з Міжнародною організацією праці - Ксенія Лепеха.

Поряд із представниками підприємств, установ, організацій участь в онлайн події також взяли майбутні фахівці з охорони праці - другокурсники факультету техногенно-екологічної безпеки - на чолі із гарантом освітньої програми «Охорона праці» бакалаврського освітнього ступеня Оленою Шароватовою.

З метою надання інструментарію для адвокації запровадження програм психосоціальної допомоги на робочому місці в умовах воєнного та післявоєнного часу під час тренінгу здійснено інформування та навчання учасників базовим навичкам консультування з питань психосоціальної підтримки, визначення способів адвокації програм психосоціальної підтримки працівників на рівні підприємств.

Вебінари відбулись в інтерактивній формі та включали: презентацію, дискусію, практичні вправи, самооцінку емоційного стану, вікторини, перегляд відеосюжетів, обмін досвідом і враженнями щодо практики самовідновлення на робочому місці, управління своїм психоемоційним станом, щоб залишатись у ресурсному стані.

Комунікацію присутніх визначили питання психологічно безпечного та інклюзивного робочого середовище як частини комплаєнс-системи підприємства; психосоціальні небезпеки та ризики: їх визначення, приклади та інструменти для оцінки (чек-ліст); ключові аспекти Першого міжнародного стандарту ISO 45003 щодо управління психосоціальними ризиками на роботі; особливості управління психосоціальними ризиками в умовах воєнного стану, зокрема переваги проактивного підходу.

Також обговорення було сфокусоване на питаннях форм, причин, наслідків насильства і домагань як одному з факторів психосоціальних ризиків у сфері праці; оцінці ситуації (результатах досліджень) щодо насильства і домагань у сфері праці в Україні; письмової політики/програми на робочому місці як ефективному інструменті недопущення насильства і домагань та реагування на їх виникнення.

Беручи участь в онлайн-заході, майбутні фахівці з охорони праці змогли: ознайомитися з поняттям «психосоціальна підтримка на робочому місці» та визначити її значення для людини та бізнесу, ключовими елементами відповідних програм; зрозуміти базові кроки планування, проведення та оцінки результатів програм психосоціальної підтримки на робочому місці як важливої складової політик комплаєнсу; проаналізувати ймовірні бар’єри щодо розроблення та впровадження Програми психоемоційної підтримки на робочому місці та окреслити шляхи для їх подолання; поділитися та ознайомитися з прикладами позитивних практик у сфері психосоціальної підтримки на робочому місці.

Отже, психоемоційна підтримка, профілактика та управління психосоціальними ризиками на робочому місці в умовах сьогодення і впровадження Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, презентованої Першою леді країни Оленою Зеленською, є вкрай важливими. Тож, бережімо себе та будьмо у безпеці! Навчаймо і працюймо разом задля Перемоги та відновлення країни!

Олена Шароватова,

кафедра ОП та ТЕБ

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75