«Готуємо текст до публікації у наукових журналах». Саме із такою назвою 8 лютого 2022 року відбувся спільний вебінар від Unicheck та Укрінформнауки. Спікери заходу презентували інструменти баз даних CrossRef (Metadata Manager BETA, Cited-by, Initiative for Open Citations), які допомагають поширенню доступу до цитувань наукових публікацій, пояснили можливості реєстру ідентифікаторів для організацій The Research Organization Registry (ROR), а також надали актуальну інформацією про те, як пройти перевірку на наявність плагіату та неправомірних запозичень перед подачею матеріалу до наукового журналу.

Експерт з академічної доброчесності та комерційний директор Unicheck Андрій Сідляренко акцентував увагу на різновидах стилів цитування, які використовуються під час написання тексту; директорка передплатної агенції «Укрінформнаука» Тетяна Яцків – на семи кроках разом із CrossRef (потужному інструменті для збільшення кількості цитувань наукових статей) та особливостях надання цифрових ідентифікаторів DOI.

Науково-педагогічні працівники кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки взяли активну участь у заході з метою розширення власної компетентності з питань підготовки матеріалів до публікації у наукових журналах, опанування механізмів підвищення кількості звернень до наукових публікацій, обізнаності із новітніми тенденціями перевірки робіт на наявність запозичень та плагіату перед оприлюдненням напрацьованих текстів, що стає в нагоді як для удосконалення власної науково-педагогічної діяльності, так і виховання академічної доброчесності здобувачів вищої освіти при підготовці ними кваліфікаційних, курсових, реферативних робіт, особливо у тих з них, що прагнуть досягнень у межах діяльності наукового товариства Університету.

Академічна доброчесність передбачає, що у процесі навчання та дослідницької роботи здобувачі вищої освіти і науково-педагогічні працівники керуються принципами чесної праці та навчання, що є невід’ємною складовою нової академічної культури у вітчизняних закладах вищої освіти та передумовою успішного розвитку суспільства.

Дані питання є вкрай актуальними при удосконаленні освітньо-професійних програм різних рівнів, реалізацію яких, зокрема, забезпечує кафедра ОПтаТЕБ, готуючи майбутніх фахівців - бакалаврів і магістрів - з питань безпеки праці та екологічної безпеки.

Олена Шароватова, кафедра ОПтаТЕБ



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75