18 лютого 2021 року доцентом кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Богданом ЦИМБАЛОМ для здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Охорона праці» на другому (магістерському) рівні вищої освіти було організовано та проведено дистанційні виїзні практичні заняття з навчальної дисципліни «Інтелектуальна власність» у Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка.

З метою якісної підготовки здобувачів вищої освіти факультету техногенно-екологічної безпеки важливим є залучення представників практичних підрозділів на постійній основі, тому для проведення занять було запрошено Стогнія Євгенія Степановича – патентознавця, патентного повіреного України, викладача, науковця, засновника патентно-правової фірми «ИНВЕНТА», співробітника відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

Євген Стогній з 1985 року веде педагогічну діяльність у закладах вищої освіти. Викладає навчальні дисципліни «Патентна інформація», «Патентна експертиза» у НТУ «ХПІ», Міжгалузевому інституті післядипломної освіти при НТУ «ХПІ», з 2008 року постійно очолює екзаменаційну комісію зі спеціальності «Інтелектуальна власність».

З 2017 року Євген Стогній є членом Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при Харківській обласній державній адміністрації.

         Тема дистанційних занять мала назву – «Міжнародна патентна класифікація». Під час даних занять здобувачі вищої освіти мали змогу ознайомитися з роботою відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів бібліотеки, патентознавством та Міжнародною патентною класифікацією. Визначили індекси за міжнародною патентною класифікацією на певний засіб індивідуального або колективного захисту та ін. Сформулювали разом з викладачем тему науково-технічної проблеми, яка буде класифікуватися. Користуючись покажчиком ключових термінів до Міжнародної патентної класифікації здобувачі визначали розділ, клас, підклас, основну групу та підгрупу для обраної теми, виписували визначення кожної з структурних одиниць до звіту з практичної роботи.

Здобувачка вищої освіти Надія ПЕРШКО мала змогу демонструвати свою інтелектуальну розробку – каску, об’єднану з окулярами, яка усіх зацікавила. Здобувач вищої освіти Максим КОРЯЧКА дуже швидко опанував електронну базу та швидко знаходив патентні індекси.

Висловлюємо подяку завідувачу відділом науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХДНБ Прохоровій Вірі Григорівні та Стогнію Євгенію Степановичу за організацію та проведення практичних занять, а також за вагомий внесок у практичну складову підготовки майбутніх фахівців з охорони праці.



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75