Уже традиційно навчальний процес за деякими темами при вивченні освітнього компонента «Гендерні основи безпеки та професійної діяльності» для здобувачів вищої освіти факультету техногенно-екологічної безпеки доценткою кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Оленою Шароватовою організується через презентацію Центру гендерної культури (Gender Culture Centre), що також є Музеєм жіночої та гендерної історії (Gendermuseum).

Цього разу у такий спосіб сучасний освітній контент почали опановувати і майбутні фахівці з екологічної безпеки. Про гендер як принцип практичного реконструювання сучасного українського суспільства здобувачам розповідала запрошена до проведення заняття українська гендерна дослідниця, феміністська історикиня, засновниця Музею жіночої та гендерної історії Тетяна Ісаєва.

Під час навчальної зустрічі майбутні екологи дізнались про життя жінок у різні історичні часи, інформацію щодо гендерних перетворень у світі та діяльність міжнародних жіночих та феміністичних ініціатив і Міжнародної асоціації жіночих музеїв (IAWM), міжнародні зобов’язання України в царині забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, гендерну термінологію. Серед іншого шукали відповіді на питання: Що таке гендер й навіщо про нього знати? Що таке гендерні стереотипи і як вони гальмують розвиток особистості? Які вони – гендерні проблеми і чи треба їх вирішувати? Які вони – невідомі жіночі сторінки історії і чи треба їх відновлювати? Хто такі феміністки й до чого вони прагнуть? Що таке «скляна стеля» і яку роль вона відіграє в житті більшості населення України? Як дискриміновані чоловіки у суспільстві? Що таке сексизм і наскільки він небезпечний для суспільства?

Проведений вперше в онлайн-форматі, такий навчальний захід стає стартом нового рівня співпраці кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки з досвідченими і відомими у світі фахівчинями Центру гендерної культури, що, попри створені кордони і обмеження, сприяють глибокому змістовному наповненню навчального процесу для здобувачів факультету техногенно-екологічної безпеки.

 З вдячністю Тетяні Ісаєвій

за багаторічну плідну співпрацю

Олена Шароватова