Виставка «Культура дітонародження: народжувати та народжуватися» є частиною міжнародного проєкту «Культури дітонародження: подорож крізь європейську історію і традиції щодо дітонародження та материнства», що реалізується  Центром гендерної культури та Музеєм жіночої та гендерної історії у партнерстві із Interarts Foundation (Іспанія), Frauenmuseum Hitisau (Австрія) і Frauenmuseum Merano (Італія) за підтримки Crеative Europe.

Семе цю експозицію Центру гендерної культури під час кураторської години відвідали здобувачі вищої освіти 4 року навчання факультету ТЕБ – майбутні фахівці з охорони праці – на чолі із доценткою кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки  Оленою ШАРОВАТОВОЮ.

Екскурсія інтерактивною виставкою «Культура дітонародження: народжувати та народжуватися», проведена очільницею Центру Тетяною ІСАЄВОЮ у форматі запитання-відповідь, сприяла розумінню: А що суспільство робить для того, аби жінка хотіла народжувати? Що робиться в сучасному українському суспільстві аби жінки почували себе безпечно? Які умови створюються для соло-мам? Як відбуваються процеси гендерного конструювання та маніпуляцій, під час яких формується поведінка дівчат як майбутніх мам?

Також під час заходу відвідувачі і відвідувачки мали можливість одягнути «вагітний» живіт та відчути на собі певну вагу вагітності, побувати у кімнаті немовляти, запеленати ляльку-дитинку, одягнути слінг тощо.

Погляди на представлену проблематику з позицій природності і регламентів суспільства в ґенезисі світового суспільного розвитку, існуючих забобонів і стереотипів не залишили байдужим жодного з даної команди відвідувачів.

Олена Шароватова, кафедра ОП та ТЕБ

за матеріалами https://www.genderculturecentre.org/pro-vistavku-kultura-ditonarodzhen/