Науково-педагогічні працівники кафедри ОП та ТЕБ, які беруть участь у забезпеченні освітніх програм «Охорона праці», стали учасниками вебінару, що торкнувся питань найближчих перспектив розвитку й підвищення ефективності сфери безпеки праці через запровадження найсучасних технологій навчання.

 Віртуальна реальність застосовується у навчанні професіям, де експлуатація реального обладнання і механізмів пов’язана з підвищеним ризиком або великими витратами. Останніми роками «віртуальність» у сфері освіти визнана потужним та ефективним інструментом, оскільки віртуальні світи дозволяють виконувати конкретні завдання у різних «налаштуваннях», створених як сценарії для певних цілей навчання. Ілюзія дійсності, створювана за допомогою комп’ютерних систем, забезпечує зорові, звукові, тактильні відчуття на підтримку навчання.

Використання технологій віртуальної реальності у практичній сфері охорони праці отримало високу оцінку керівників об’єктів, локації яких уже запроваджені для тренажерів. Ефективність навчання співробітників підвищується у кілька разів, оскільки жодне знання правил охорони праці, набуте з книг та інструкцій, не може замінити занурення у віртуальну реальність, що базується на конкретних виробничих ділянках. Особливо актуальним це виявляється для тих, хто проходить інструктаж уперше перед улаштуванням на роботу. Майбутньому працівникові набагато простіше орієнтуватися на реальному проммайданчику після того, як він побував на ньому віртуально.

Серед закладених у технологію може бути безліч ситуацій з різних сфер: переміщення вантажів кранами; порушення, пов’язані з розміщенням різних сторонніх об’єктів на робочому майданчику, із застосуванням засобів індивідуального захисту працівників та станом устаткування; надання домедичної допомоги тощо.

У найближчому майбутньому необхідним є і запровадження подібних технологій для студентства, зокрема майбутніх фахівців з охорони праці, що зможе неабияк підвищити рівень їхньої обізнаності з позицій практикоорієнтованого і компетентнісного підходів у навчанні.

 

З вдячністю ініціаторам ESOSH

за вкотре надану можливість брати участь у трендових заходах

кафедра ОП та ТЕБ

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75