12 листопада 2021 року гаранти освітніх програм «Охорона праці» (доценти Шароватова О.П., Цимбал Б.М.) та «Екологічна безпека» (доцент Бригада О.В.) взяли участь у вебінарі «Все про А+А. Новинки світу безпеки. Враження українських фахівців», організованому ініціаторами Європейського співтовариства з охорони праці на чолі з Ольгою Богдановою, за участі представників роботодавців - відомих вітчизняних компаній з високим рівнем передових технологій і практик та культури безпеки Тетяни Годяк (ТОВ «Нова пошта») та Сергія Росса («KERNEL»).

Під час вебінару спікери поділились досвідом з аналізу передових трендів систем безпеки й захисту працівників, озвучивши власні враження про участь у Міжнародній виставці з охорони праці A+A*, де демонструвались кращі світові новинки з безпеки праці.

Увага учасників акцентувалась на змінах світової парадигми безпеки праці і здоров’я на роботі, через які, зокрема, робочий одяг перетворюється на наряди, які є і функціональними, і модними; особливостях сталого управління, що одночасно є відповідальним за людей, планету та клімат; на новітніх трендах підготовки фахівців галузі.

Сергій Росс звернув увагу на особливості безпеки у найризикованих видах діяльності; системи захисту при падінні з малих висот, що трапляються найчастіше; протиковзаючі стрічки; засоби термінового промокування води до основного прибирання розливу, що дозволяє не зупиняти виробництво.

Ольга Богданова, серед іншого, акцентувала на ефективності екзоскелету, що на 20% полегшую ручну роботу; протигазах з ІЧ-камерами, що дозволяють визначати осередок пожежі у зоні задимленості; важливості ментального здоров’я, вимірювання втоми, здорового способу життя у трудовій діяльності (якщо наявні негаразди вдома, чи думатиме працівник про ефективність і безпеку?); reuse-продукції, що дозволяє використовувати її повторно і виявляється не просто економічним, а й вкрай важливим для збереження екосистем; особливостях присутності відвідувачів на демонстраційних стендах (3М, Dräger, UVEX тощо), що віддзеркалює лідерство кампаній-виробників на ринку продажів.

Присутній на вебінарі головний редактор науково-виробничого журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук зазначив про сталу концепцію світового виміру галузі безпеки праці, за якою не суворість законодавства, а саме профілактика нещасних випадків і професійних захворювань береже кошти Фонду соціального страхування, у чому важливу роль відіграє, наприклад, повсюдна візуалізація ситуацій (не)безпеки, накшталт, гральних карт.

Тетяна Годяк звернула увагу, що максимальна ефективність участі кампаній-роботодавців у подібних заходах може досягатись присутністю не лише фахівців з безпеки, а й одночасною присутністю фахівців із закупівель та технічних фахівців.

Серед основоположних ідей заходу світового рівня - також цифрові інструменти, що відкривають шлях до розумного майбутнього галузі; нові імпульси задля сприяння молодим та інноваційним підприємствам бути в центрі уваги; постійна поява нових світів роботи; як захистити себе та своїх колег і які уроки, винесені з пандемії, вплинуть на прийдешні заходи профілактики тощо.

На підтвердження деяких з них, проведений вебінар, через цифрову й комунікативну трансформації, дозволив його учасникам, серед яких були як представники практичної сфери, так і академічної спільноти, дотичної до сфери охорони праці, побачити й навчатись новітнім трендам галузі незалежно від місця перебування.

Результати роботи виставки, представлені вітчизняними колегами, уявляють неабияку цінність для використання у навчальному процесі при підготовці майбутніх фахівців з охорони праці та екологічної безпеки, що, поряд із посиланнями на веб-сторінки кампаній-виробників і роботодавців, дозволить збагатити і поглибити навчальний контент за такими освітніми компонентами, як «Виробнича санітарія», «Ризикорієнтоване управління охороною праці», «Профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань», «Атестація та паспортизація робочих місць і ергономіка», «Міжнародні стандарти з безпеки та гігієни праці», «Моніторинг охорони праці та теорія професійних ризиків», «Охорона праці в галузі» тощо.

 * Міжнародна виставка з охорони праці A+A / 37-й Міжнародний конгрес із БГП - 2021 - центральний німецький спільний захід з безпеки та гігієни праці на європейському та міжнародному рівні, представлений Німецькою федеральною асоціацією з безпеки та гігієни праці (Basi), що відбувся 26-29 жовтня 2021 року у Дюссельдорфі (Німеччина), у форматі 25 серій заходів із понад 300 доповідачами з науки і практики, політики та адміністрацій.

Безпека праці: зміни парадигми.

Ефективні засоби захисту, нові технології, індивідуальні рішення, спеціальний та модний одяг.

Основні моменти: засоби індивідуального захисту (ЗІЗ); корпоративна мода/стиль/іміджевий одяг; технології носіння/розумні ЗІЗ; тканини для захисного та робочого одягу; захисні засоби та засоби на робочому місці; програмне забезпечення; послуги та консультації; аксесуари та комплектуючі.

Безпека на роботі: колективна культура захисту.

Заходи, технологія, прилади. Цільові інвестиції для підвищення безпеки кожного.

Незалежно від того, чи є структура корпоративною групою, середньою компанією чи малим бізнесом, захист працівників і матеріальних активів, виробництва та послуг завжди є першочерговою турботою. Люди мають значення: це розуміння, яке допоможе захистити майбутнє, за допомогою заходів, починаючи від протипожежного захисту до звукоізоляції, від електрики до безпеки на транспорті, від захисту машин до безпеки майна.

Основні моменти: продукція та системи протипожежного захисту/безпеки; захист від вибухів і токсичних продуктів; захист від радіації; електробезпека; контроль забруднення повітря; зниження шуму/глушники/захист від вібрації; охорона навколишнього середовища на роботі/фокус ENVITEC®; технологія вимірювання та контролю; безпечне обладнання та системи; запобіжні пристрої для машин; приміщення та обладнання; технічне обслуговування, обслуговування та ремонт; безпека транспорту та транспортного засобу; гарантія якості; охорона майна та речей; зв’язок та інформація, програмне забезпечення; РХБзахист/дезактивація; технічні засоби; управління в кризових і надзвичайних ситуаціях; ІТ-безпека; цифрові програми та рішення.

Здоров'я на роботі: комплексна профілактика.

Сталі концепції ефективної профілактики для запобігання шкоди здоров’ю.

Зміцнення здоров’я на робочому місці та створення здорових робочих місць є важливою передумовою високоефективної роботи. Спектр варіюється від розробок у галузі медицини праці та ергономіки на робочому місці через популяризацію фізичних вправ і правильного харчування до боротьби із цифровізацією, робототехнікою та штучним інтелектом.

Основні моменти: здоров’я на роботі, здоров’я навколишнього середовища та здоров’я в подорожах; архітектура робочого місця, ергономічність; управління гігієною праці; перша допомога та рятування, невідкладна допомога; профілактика та терапія; гігієнічні та санітарні засоби; обладнання для гігієни праці; харчування на робочому місці та здорове харчування; послуги та консультації; цифровізація роботи; мобільна робота.

Концепція гігієни та безпеки.

Щоб учасники Конгресу відчували себе як удома в A+A, Messe Düsseldorf розробив офіційно скоординовані стандарти гігієни та захисту від інфекцій для всіх відвідувачів, експонентів та співробітників.

 Олена Шароватова, кафедра ОП та ТЕБ

https://www.aplusa-online.com/

https://ohoronapraci.kiev.ua/article/news/a-a-z-dusseldorfa-dla-ukraini

 

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75