Відповідно до документів Європейського центру вищої освіти ЮНЕСКО (UNESCO-CEPES), забезпечення якості вищої освіти - поняття, що стосується поточного та неперервного процесу оцінювання (оцінки, моніторингу, гарантування, підтримки та удосконалення) якості системи вищої освіти, закладів вищої освіти або освітніх програм. Діяльність із забезпечення якості вищої освіти залежить від наявності необхідних інституційних механізмів, які, у свою чергу, підтримуються культурою якості. Управління якістю, підвищення якості, контроль якості та оцінка якості є засобами, за допомогою яких і досягається забезпечення якості.

Отже, якість викладання - ключовий елемент якості освіти. У межах забезпечення освітніх компонент науково-педагогічні працівники впливають на якість освітньої програми, на процес навчання та засвоєння матеріалу здобувачами вищої освіти, і, як результат, на внутрішню якість освіти у закладах вищої освіти.

У пошуках ефективних шляхів стимулювання та підтримки якісного викладання на рівні освітніх компонент, освітніх програм й університету в цілому увесь науково-педагогічний склад кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки на чолі із завідувачем кафедри та гарантами освітніх програм 263 «Охорона праці» та 101 «Екологічна безпека» рівнів бакалаврату та магістратури, опанували сертифікаційну програму з питань зміцнення викладання та організаційного управління в університетах, що відповідає вимогам підвищення кваліфікації у межах здобуття неформальної та інформальної освіти.

Успішне проходження курсу від експертів з України та Німеччини, викладачів і співробітників ГО «Вище», Саксонського центру викладання та навчання у вищій школі (HDS) (Німеччина) і Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, надає НПП кафедри можливість поглянути по-новому на роль викладача у забезпеченні якості освіти; використовувати методи зворотного зв’язку для створення й удосконалення силабусів навчальних компонент; планувати та реалізовувати ефективні зміни на різних рівнях: рівні окремих дисциплін, освітньої програми та закладу вищої освіти в цілому.

Олена Шароватова,

кафедра ОП та ТЕБ

 



Задай нам питання

 

      Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська-94, факультет ТЕБ
Телефони:
(057) 707-34-31
(067) 422-96-63
(066) 738-40-14
(063) 772-91-75