5 та 6 квітня 2022 року доценти кафедри ОП та ТЕБ Олена БРИГАДА та Ольга РИБАЛОВА взяли участь в Конференції «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery» та семінарі-практикумі «Відходи у воєнний і поствоєнний час: нова екологічна індустрія». До онлайн заходів долучилася і здобувачка вищої освіти за другим магістерським рівнем вищої освіти ОПП «Екологічна безпека» Валерія ГРУЗДОВА.

На конференції обговорювали першочергові кроки держави задля майбутньої стійкої відбудови України  після війни та забезпечення її екологічної безпеки, доки бойові дії ще тривають; питання ядерного тероризму, як загрозу екологічній безпеці та інші.

Особливу цікавість викликала доповідь щодо ведення освітнього процесу у воєнний час для спеціальності «Екологія».

Крім того, війна додала сфері охорони довкілля безліч нових викликів, в тому числі в питаннях управління відходами, проблеми довоєнного періоду лише посилюються. Наразі підрозділами ДСНС та волонтерами ведеться робота з розбирання завалів, що утворилися внаслідок бойових дій, та очищення населених пунктів від уламків зруйнованих об’єктів. Через воєнні дії навіть виникло нове поняття «відходи руйнації». Також доповідачі підкреслили важливість роботи піротехнічних підрозділів ДСНС з метою безпечної утилізації відходів.

Заходи організовано профспілкою екологів ПАЕУ та Національним центром стійкого розвитку у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Дякуємо організаторам за можливість долучитися до обговорення найактуальніших питань сучасності!